Leraren

14/12/1883 – 26/04/1969

De grondlegger van Aikido is O’ Sensei – Morihei Ueshiba.

Hij werd geboren op 14 december 1883 in Tanabe (Japan).

Morihei Ueshiba was in zijn jeugd zwak en vaak ziek. Zijn vader stimuleerde hem om te beginnen zwemmen en sumo worstelen. Rond zijn 18de startte hij met Jiu-Jutsu en volgde les in verschillende dojo’s. Hij bestudeerde ook de kunst van het zwaard. De jonge Morihei nam dienst in het Japanse leger tijdens de Russisch-Japanse oorlog in het begin van de 20ste eeuw. Na de oorlog keerde hij terug naar Hokkaido (de huidige provincie Shirataki). Hij bouwde er een dojo en ontginde het land. Rond 1915 ontmoette hij Sensei Sokaku Takeda en begon met Daito-ryu Jiu-Jutsu. Hij behaalde in deze discipline de graad van meester.

In 1920 ontmoette Morihei Deguchi Onisaburo die in Ayabe de Omoto Kyu sekte had opgericht. Deguchi was een charismatisch leider en een voorstander van geweldloos verzet en universele ontwapening. Hij studeerde acht jaar de leer van het Shinto en wordt meester in het concept van Koto-dama (het sterken van de geest door woord en klank). In 1922 richtte Morihei Aiki bu- jutsu op. In 1927 verhuisde hij naar Tokyo, opende verschillende dojo’s en onderwees het Aiki-bu-jutsu. In 1936 veranderde hij het bestaande systeem naar Aiki-budo. In 1942 verhuist Ueshiba naar Iwama en bouwt hij een nieuwe dojo, de geboorteplaats van het Aikido.

Zowel Sensei Sokaku Takeda als Deguchi Onisaburo hebben een belangrijke invloed gehad in de ontwikkeling van Aikido.

Zelfs tot aan zijn dood toe blijft hij zijn “WEG” verfijnen.

Morihei Ueshiba overlijdt op 26 april 1969.

31/03/1928 – 13/05/2002

Na 24 jaar aan de zijde van de stichter te hebben gestaan was, Morihiro Saito Sensei, 9th Dan, de enige die zo lang onder O’ Sensei heeft gestudeerd.

Hij is de echte Aikido specialist en zijn manier van lesgeven over het gebruik van de wapens is zijn handelsmerk geworden over de hele wereld. Hetzelfde voor de blote hand technieken, hij is een onvergelijkbare expert. Meester Saito legde de nadruk op de relatie tussen deze twee trainingsvormen, daarbij respecteerde hij de basis van Aikido gesticht door Ueshiba Sensei.
Saito Sensei bewaarde intact, zorgvuldig en trouw de ziel en de technieken van de kunst van O’Sensei onder de naam “Iwama Ryu”.

Als afgevaardigde van de traditionele Aikido van de stichter, stonden stages in Amerika, Nieuw Zeeland, Australië en Europa onder zijn leiding. Hij is ook de auteur van talrijke boeken en video’s van Aikido.

Lewis Bernaldo de Quiros heeft getraind in de Iwama Dojo in Japan onder wijlen Morihiro Saito Sensei (9de dan) van 1986 tot 1993. 

Sindsdien geeft hij zelf les in Aikido in heel Europa door middel van seminars. 

Na zijn terugkeer uit Japan heeft hij contact gehouden met zijn leraar door deelname aan en assistentie van seminars van Saito Sensei. 

In 1999 werd hem door Morihiro Saito Sensei de rang van 5de dan Aikikai toegekend en in 2009 de 6de dan Aikikai door de Hombu Dojo in Tokyo. 

Lewis Bernaldo de Quiros is de technisch directeur van de Traditional Aikido Europe (TAE) federatie. Een federatie opgericht met als doel de technische lijn en lesmethode (die hij heeft geleerd van Morihiro Saito Sensei) door te geven aan de leraren van de respectievelijke TAE dojo’s. 

Lewis Bernaldo de Quiros sensei leidt internationale seminars en is hoofdexaminator binnen de TAE.